Burma je simbol večne ljubavi i zavet za čuvanje svete tajne braka.
Jedan od najstarijih i najduže očuvanih tradicija koju poštuju mladenci širom sveta svakako je razmenivanje burmi. Potekla iz Egipta gde su još u IX veku p.n.e. verovali da je ovaj prsten označavao simbol večnosti i zalog za dugotrajnu ljubav, burme su danas neizostavni detalj svakog venčanja.
Vođeni verovanjem da “Vena amoris” vodi pravo do srca,Egipćani su nosili burmu na domalom prstu leve ruke. Za razliku od njih Rimljani su verovali da će nošenjem burme na istom prstu dokazati da je žena muževljelva svojina. Danas burma ima neko drugo značenje.

Na kojoj ruci se nosi burma?

Mnogo ljudi zbuni se na pitanje na kom prstu se nosi burma. Ovo se razlikuje od kulture do kulture. Iako je zvezda svih romantičnih filmova verenički prsten, treba imati na umu da je on tu da sačuva mesto na ruci do onog trenutka kada mladoženja na nju ne stavi burmu. U Srbiji, običaj je da se burma nosi na desnoj ruci I to na domalom prstu.

Belo ili žuto zlato

Nekada su se nosile burme isključivo od žutog zlata. Ali vremena su se promenila. Izgravirane, optočene dragim kamenjem, sa ispisanim datumom venčanja burme su počele da se rade od belog zlata ali i od kombinacije ovog plemenitog metala. Pa tako možete naići na burme u kombinaciji od belo -crvenog – žutog zlata ili pak dodatkom crnog zlata. Iako je godinama bilo zaboravljenom, uticajem mode žuto zlato je sve češće izbor mladenaca.

Naši običaji

Nekada su burme kupovali kumovi dok se taj običaj održao samo u nekim delovima Srbije. Danas mladenci sami sebi kupuju burme koje daju kumu a koji tokom ceremonije venčanja u crkvi stavlja mladencima na prst tri puta razmenjujući tako nevestinu i ženikovu. Po starom verovanju burme trebaju biti par, tj sasvim iste osim veličine.

Tetovaža kao burma

I dok se neki parovi odlučuju za tradicionalne burme, sve više je onih parova koji svoju ljubav prema partner iskazuju tetovažom. Poput pravih burmi, istetovirane tetovaže nose neku simboliku. Bilo da se radi o datumu venčanja ili datumu kada su se upoznali, imenu partnera ali i znaku večnosti koji simbolizuje večnu ljubav ove tetovaže variraju u veličini pa se često mogu naći i ispod klasične burme.

Na ovaj način povezivanja parovi se odlučuju iz brojnih razloga, kako bi se povezali sa partnerom zavuk ili da svoju ljubav pokažu na kreativniji način nego što su to klasične burme.

Pratite Nas na Instagramu

@fototajna_beograd

Zatvori

Studio za foto i video produkciju, idealan izbor za dan vašeg venčanja ili neku drugu svečanost koju želite da sačuvate od zaborava. Naš tim čine fotografi sa dugogodišnjim iskustvom.

Zapratite nas

info@fototajna.com

063 269 299